Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

7/4/13

Big Shot & Dies For Craft (Tinggal Kenangan)

FAKTA : Semua gambar dibawah sudah bertemu dengan pemilik baru... Ninie dah Let GO... (sob3x)

Sekadar berkongsi cerita dan pengalaman sendiri...

Kini ramai dah yang pandai menghasilkan kraftangan sendiri menggunakan riben, kain² perca, kain felt, butang, zip dan sebagainya. Ninie juga termasuk dalam kategori ini walaupun tidak semahir mana dan tidaklah secantik mana hasilnya pun. Tapi puas hati bila dapat mencipta sesuatu yang baru untuk anak² dan juga diri sendiri contohnya seperti cekak rambut, hair clip dan brooch. Alhamdulillah... selalunya anak² suka dan boleh juga tambah duit poket walaupun secoit....

Oh ya berbalik kepada tajuk. Kenapa tinggal kenangan? Yea... sebab kesemuanya dah dijual. Tapi Ninie pernah memilikinya... Apa kegunaan Big Shot ni? Selalunya krafter² yang bermain dengan kain felt/ menggunakan kain felt akan mempunyai keiginan untuk memilikinya kerana menjimatkan masa serta memudahkan kerja². Big Shot ni tidak menggunakan elektrik ye. Manual guna tangan sahaja macam main gelek² kulit kuih karipap... Jika anda pernah membuat kulit kuih karipap dengan mesin yang pelbagai guna tu mungkin tahu...

Sepertimana jika kita membuat biskut mesti ada acuannya... begitu jugalah dengan mesin ini. Perlu mempunyai acuan yang kini terdapat dalam pelbagai² bentuk. Bulat, bunga, kartun, alphabet, number dan macam² lagilah... Acuannya pun diperbuat daripada besi/logam (Agak² Ninie je ni) yang pasti bukannya plastik ye...

Harga??? Kena pandai²lah buat survey @ cari ye... Ke nak suruh Ninie belikan? Boleh je... Bank in duit okay! Wink3x.... Dulu Ninie beli pun RM 480 tak termasuk kos pos. Kos pos sahaja dah RM 40 sebab Big Shot ni berat hampir 4kg jika tak silap la..Pergh.... Ada juga seller yang open untuk pre order dan ambil masa beberapa minggu untuk tiba di Malaysia sebab ianya adalah dari luar negara. Big Shot ni datang sekali dengan cutting pad ye.... Cutting pad ni boleh diguna selagi ianya tak patah. Bila dah kerap guna, ianya akan jadi melengkung... Big Shot sekrang pun dah ada beberapa warna yang cantik² belaka. Sila GOOGLE ye...

Harga Dies (acuannya) pun boleh tahan. tak main harga seringgit dua... mau² selalunya satu bentuk sahaja dah RM 30++ tak termasuk pos... bayangkan jika berbagai² bentuk acuannya.... Ha..Kat bawah ni kos yang Ninie keluarkan untuk Big Shot dan dies....

Sizzix Big Shot Machine-Black - RM 489.90
Creatopia Shapez Die By Spellbinders-Flower - RM 89.90
Spellbinders Nestabilities Dies-Standard Circle Small - RM 99.90
Die-namics By the Letters - RM 99.90
Die-Namics Die-By The Letters Uppercase - RM 136.90
Die-Namics Die-Mini Rolled Roses - RM 52.90
Die-namics Perfect Petal Trio - RM 59.90 
Die-Namics Die-Butterflies - RM 46.90  
Sizzix Framelits Dies 6/Pkg-Hearts - RM 89.90
Die-namics By the Numbers DIE ONLY -  RM 62.90
Heartfelt Creations Cut & Emboss Dies By Spellbinders-Posy Patch - RM 99.90
Cutting Pad - RM 52.90
Sizzix Framelits Dies 8/Pkg-Circles - RM85
CottageCutz Die 4 Inch X 4 Inch-Layered Daisy With Button Made Easy - RM65
CottageCutz Die 4 Inch X 4 Inch-Stitched Flower With Button Made Easy - RM65

Kenapa Let Go? Sebab Ninie takde masa. Almaklumlah sebab bekerja. Minat buat kraf hanya yang boleh diusung ke hulu hilir je...wink3x. Maksudnya yang mudah². Ini ha mesin, berat pula tu... macamana nak pikul sana sini? Ninie suka santai² je... Boleh buat depan tv, lepak² luar rumah, masa pergi berkelah... ngee....

Apa²pun yang pasti bila ada mesin ni kerja² nak memotong felt menjadi cukup mudah sebab felt akan terpotong mengikut acuan yang kita nak bila kita dah roll.

Masalah? Mana ada barang yang langsung takde masalah kan. Mesin ni juga ada masalahnya yang tersendiri. Masa Ninie let go kan dulu baru Ninie tahu masalahnya bilamana owner baru inform. Ninie tak nak dilabel sebagai pembohong. Sesungguhnya Ninie tak tahu yang mesin tu bermasalah ketika dijual kepada pemilik baru. Katanya masa nak rolling tu macam payah... tak smooth... tak lama tu ada biji² kecil yang keluar... Rupa²nya bearing... Ninie cuba tanya pada seller, nampaknya seller pun tak pernah hadapi situasi seperti ini sebab dia susah nak jawab pertanyaan Ninie tu. Tapi tak silap, sekarang ni bila dah ramai guna, dan masalah hampir sama, ada juga seller yang menjual alat gantinya. Tapi mahal jugalah ye.... Rezeki pemilik baru... dia cuba bawa ke kedai baiki kereta tanyakan pasal bearing. Alhamdulillah... pekedai tersebut dapat membantu dengan kos RM 20. Jadi Ninie tak mahu rasa bersalah, Ninie pulangkan balik RM20 kepada pemilik baru tu sebab terpaksa baiki mesin tu. Katanya lepas ganti bearing tu... nak roll pun dah mudah... smooth je...

Setakat ini, Ninie tak rasa nak beli mesin ni dah walaupun bila dah ada masa nak berkraf.... Terfikir, ada tak mesin yang tak perlu nak roll, maksudnya guna elektrik dan tak perlu guna dies... lakar dekat komputer... cucuk guna usb... klik button start... keluarlah bentuk yang kita nak tu... Urm... dengar²nya memang dah ada cuma harga lagi mahal lah... Next time ada duit lebih baru Ninie nak survey...Weeeeee :)





6 comments:

Anonymous said...

salam ad sy jumpa machine yg pakai elektrik je utk potong perlu gne dies and gelek2..name dye cameo sillhoute something like that lah..harge pon mahal...teringin sgt nk beli...!!!

Darling Ninie said...

@Anonymous
Waalaikumussalam...
Ha ah...cameo silhouette namanya.... Ninie ada survey di ebay. Harganya..Mak ai... boleh tahan... kena menabunglah nampak gayanya kalau nak juga.... :)

Unknown said...

Salam..ninie...nak bertanya kat mana ninie beli yg alphabet die tu? Saya cari x jumpa. Huhu

acuatiq said...

Scan n cut brand brother pun ada. Huhu

Darling Ninie said...

@Unknown
Boleh jenguk entry ini ye :
http://darlingninie.blogspot.my/2016/04/kat-mana-nak-beli-dies-untuk-mesin-big.html

Darling Ninie said...

@acuatiq
Setahu saya scan n cut tak boleh nak cut felt... Pernah bertanya dengan crefter yang membeli dan menggunakannya. Tapi amat² sesuai jika nak potong kertas... Maaf jika saya tersilap...Sila betulkan ye....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...