Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

3/30/12

Mood Rosak Waktu Tengah Rajin Nak Join "CGL"

30.03.2012 - Jumaat


Allahuakbar... hanya itu luahan yang keluar dari mulut Ninie ni tatkala sejak dari semalam dok rajin nak join/ mengaktifkan balik mood untuk join 'CGL' @ CONTEST-GIVEAWAY-LUCKYDRAW...

Sememangnya dah lama sangat tinggal join CGL ni lantaran kekangan masa dan juga mood nak berblogging tu tetiba hilang pergi entah ke mana.Bila mula nak rajin ni... ada pula halangannya.... Bila semua entry dah siap dan di 'publish', tinggal nak komen diruangan 'entry' penganjur CGL, mesti tak lepas nak komen. Akan keluar text macam gambar kat bawah ni. Allahuakhbar... Memang mengecewakan hati sesangat....



Walaupun tak selalu menang. Sepanjang tahun lepas, ada juga rezeki walaupun tak sehebat blogger lain yang acap kali menang. Alhamdulillah... sekurang²nya ada juga kan.... Tetapi sewaktu 'entry' ni ditulis... memang Mood sedih sesangat. Lastly, 'pass' komputer pada Adik yang setia menunggu Mama nya ni siap berblogging sebab nak main 'game'. Habis tu, Mama nak mengaktifkan diri ber CGL dah spoil gara² conflict...
Nota Mama Comel : Sabar Ninie.... releks² dulu... nanti cuba lagi.... (sejukkan hati sendiri...)

3/25/12

Bunga Dari Zip

24.03.12 & 25.03.12 (Sabtu & Ahad)

Lama dah zip² ni tersimpan. Beli masa balik Kuantan hujung bulan Feb hari tu. Baru minggu ni ada mood rajin sikit nak cipta benda baru... Hu3... org dah bermacam² benda dah buat, Ninie baru nak cari idea... selalunya GOOGLE dulu... tapi kali ni bunga yang Ninie buat, 'just try and error'. Takde pula 'pattern'yang berkenan di hati bila GOOGLE.

'Tada'... yang kat bawah² ni la hasilnya... Ninie memang suk jadikan brooch @ 'headband'... Berkenan leh masuk BLOGSHOP @ FB Ninie ye.... will upload soon...

Anak² dara Ninie memang dah faham sangat 'peel' Mama nya ni... Cuma kali ni mereka agak pelik sikit sebab Mama sibuk buat bunga guna zip. "Mama... bukan ke zip ni orang letak kat baju takpun kain? Macam yang nenek selalu jahit tu?" Soalan dari mereka... "Iye... Mama nak buat bunga pulak. Asyik letak kat baju je..." Jawab Mama sambil tersenyum...

Ada 7 warna zip yang Ninie gunakan... seperti dalam gambar di bawah... saiz 9". Yang merah tu je saiz 8".

Setelah digunting dan dijahit...
Yang ni jangan dibuang...


Urm.. masa untuk letakkan 'button' ditengah. Si Along yang rajin ambil gambar ni...


Hasilnya setelah dua hari 'create' zip ni.... Hasil penuh kat BLOGSHOP & FB ye... sila²kanlah singgah....

Nota Mama Comel : Puas hati dengan hasilnya.... (^_^)

3/15/12

Akhirnya Milikku... Digital Still Camera (SONY DSC-WX7)

Ahad : 11.03.2012 (Kuantan Parade)

Alhamdulillah... Thanks to Hubby... Akhirnya dapat juga sebuah kamera digital untuk kegunaan sendiri. Muat² nak letak dalam beg tangan ku ini. Comel je... Sebelum ni memang x pernah ada kamera digital, cuma guna kamera telefon SonyEricsson C905 je...

Inilah rupanya kamera baru Ninie ni. Rose color....
SONY DSC-WX7 = RM 799.00
1 year warranty + 3month warranty with online warranty register (until 15.06.2012)
Lokasi pembelian : MEGA CITY ELECTRONICS, Kuantan Parade

Cukuplah sekadar kamera comel ni... Puas hati sangat dah dengan hasilnya... walaupun orang sekarang ni sibuk dengan DSLR...



16.2 Mega Pixel W Series 5x Optical Zoom Cyber-shot (Pink)

Stunningly styled, compact and beautifully easy to use, the Cyber-shot WX7 digital camera offers extraordinary imaging possibilities and limitless creative options. Step up to high-performance imaging with SLR-like quality, 3D and smooth Full HD 1080i video.

* 16.2 Mega Pixels "Exmor R™" CMOS sensor
* 3D Still Image and 3D Sweep Panorama
* 25mm wide angle Carl Zeiss® Vario-Tessar lens
* AVCHD Full HD Video Recording
* Background Defocus
* 2.8" Clear Photo LCD Plus display

OVERVIEW

Full HD Recording

View your world in a brand new way

Record your footage in Full HD 1080 resolution, using AVCHD video compression technology. You’ll be rewarded with rich, natural images that look great on your Full HD television or PC.With fast-motion video captured in smoother action, the DSC-WX7 is designed to help you share precious moments seamlessly.

3D Photography

Add a new dimension to your shooting

Images you capture now become more beautiful, with 3D photography capabilities on the Cyber-shot DSC-WX7. With 3D Sweep Panorama, you'll get amazing and realistic panoramic 3D shots with true depth viewable on your 3D TV, simply with a sweep of your hand.

If you want instant 3D photos, try the Sweep Multi-Angle feature. With this playback technology, tilting the camera from left to right animates the image to display it in 3D, so you can easily share your images without 3D glasses.

Image³ Magic

Brilliant pictures now come standard

Sony's Image³ System combines the technology of a superior lens, image sensor and processor to bring you perfection in every shot. With a Carl Zeiss® Vario-Tessar® wide-angle 25mm lens, you can capture more of your surroundings with wider shots, while getting closer to your subjects with a 5x Optical Zoom.

Capture images clearly with a powerful 16.2 megapixel Exmor R® CMOS Image Sensor that performs well even at night or in low-light situations. Combined with the BIONZ® processor, you'll enjoy quick, responsive shooting and high resolution, sharper images every time.

Superior Auto

No fuss, just great photos

Not sure how to pick the perfect camera settings to suit a particular scene? Don’t worry, help is at hand. Superior Auto Mode adjusts exposure and other camera settings for optimum results in a wide range of shooting situations. You focus on what’s happening around you and get high quality results in any situation at the touch of a button.

Background Defocus

Focus on what's most important in your picture

Create perfect compositions for your portraits and other images with natural-looking blurred backgrounds. Usually only seen on professionally taken shots, they can now be achieved with Background Defocus. Simply select your level of background blur, and get attractive photos with defocused backgrounds.

Sumber : http://www.sony.com.my/product/dsc-wx7/sku/dsc-wx7_pc++e32

Nota Mama : Alhamdulillah.. Syukur...Lepas ni memang publish pic dalam blog guna hasil tangkapan kamera ni pulak.

3/5/12

Bermain Dengan Ribbon... Seronoknya....

Hujung minggu baru² ni. Tak kemana², only stay with home. Lagipun hari Sabtu (03.03.2012) sekolah ganti... So, Encik Hubby kije.... kebiasaannya ada masa, Ninie suka dengan kraf dari felt mahupun ribbon... seronok bila menjadi seperti yang dirancang. Kalau tak jadi, letak tepi, ambil bantal tidur... hu3....

Antara hasil 'keras' tangan dengan ribbon yang lama dah beli tapi duk terperam sebab takde masa dan juga mood. Wah... nak buat apapun mesti kena ada mood kan....

Tengok meja kerja Ninie, wink3... guna kotak kertas A4 je.... recycle gitu. Suka sangat dengan pistol hot glue gun ni (sebab rupanya macam pistol. hu3).  sebab glue tu tak meleleh keluar kecuali bila kita tarik picunya. Yang Ninie guna sebelum ni, habis menitis keluar... membazir betul... sebab murah kut... kualiti tak berapa sangat. Urm... yang ni Hubby bagi... Thanks dear....

Lagi hasil 'keras' tangan Ninie...


Big Ribbon, cadangnya nak buat Headband...

Lagi Big Ribbon Bow dari felt....

Flower Ribbon yang dalam perancangan nak buat brooch/ hair clip.

Leh jenguk FB dan Blogshop Ninie ye....
FB : Darling Ninie (NINIEshop2u)
Blogshop : NINIEshop2u

3/3/12

LOVE Onion

*Little sign of love straight from the kitchen

Tak ingat tarikh, tapi ada satu malam tu my beloved husband nak makan nasi goreng... macm biasalah kan mesti ada bawang punya. Ke ada yang masak nasi goreng tak isi bawang tapi sedap? Bak sini resepi anda ye... wink3...

Tengah duk mayang terpandang ke bentuk LOVE ditengahnya. Wah bawang pun tahu Ninie masak dengan penuh kasih sayang. Wakakaka... Tanpa melengahkan masa, terus ke depan bersama bawang tersebut cari handphone nak ambil gambar. Aiks... sempat lagi? ucap my Hubby... huhuhu... biasalah wife dia ni...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...