Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

10/7/16

TUTO PE9 - Guna gambar google (OUTLINE)

Saya ajar cara mudah bagi saya nak editing gambar ye... Saya sarankan guna gambar yang tak terlalu berat nak di edit bagi newbie macam saya ni. Saya guna paint.net sahaja. Tidak menggunakan aplikasi canggih lainnya..... Bagi saya ianya mudah dan paint.net boleh di download secara percuma (Sila google untuk dapatkan linknya) @ klik : http://download.cnet.com/Paint-NET/3000-2192_4-10338146.html

1. Pilih gambar dari google. Nak senang cari gambar 'outline' nya tak putus ye... Save gambar tersebut. Contoh saya bagi/nak edit gambar cupcake.

2. Gambar yang saya pilih tadi saya edit dahulu di paint.net warnakan semuanya dan save.

3. Ni rupa gambar yang saya nak ye.....

4. Buka PE9 (akan terbuka layout and editing) paparan sepertimana gambar. klik CANCEL ye....

5. Sila rujuk gambar ye... Klik IMAGE-OPEN-FROM FILE. Pilih gambar yang dikehendaki tadi

6. Gambar Cupcake tu besar hingga keluar kotak edit... Tak mengapa... Ke step seterusnya

7. Sekarang ambil/klik AUTO PUNCH (Gambar buah epal merah tu)

8. Klik NEXT (saya nak pic cupcake tu semua. Anda boleh pilih bentuk lai ye...try and error)

9. Kemudian akan keluar paparan warna di sebelah kanan. Yang bertanda pangkah tu maksudnya saya tak nak ye....

10. Ok... dah siap... Boleh resize ye...nampak kotak kat luar cupcake tu? just drag sahaja.

11. Warna tadi tak cantik pula di mata saya.... (pstt...Sedangkan masa menyulam nanti boleh je nak tukar warna benang pilihan sendiri kan)

1. lihat paparan kotak sebelah kiri, pilih bahagian mana yang nak ditukar warnanya tu. Pilihan warna pada no. 3 ye...

2. Paparan ni selalunya akan keluar bila kita klik mana² kotak di No. 1. Boleh pilh nak jahitan yang macamana. Saya nak semua full stich sebab asal auto punch ada yang satin stich

3. Untuk pilihan warna² cantik di mata anda

12. Done.... Dah boleh save as dan menyulam... (In sha Allah)

9/6/16

Border Name Tag Percuma - Format PES

Bagi yang baru ada mesin tu.... tengah mencari² template untuk buat nametag pelajar... boleh download di group fb saya sepertimana link di bawah ye.... Yang belum like FB PAGE : DESIGN SULAMAN khas untuk embroidery mesin jahit Brother fail format pes, jemput singgah jalan² ye...

Name tag kat group ada 2saiz ye... satu sesuai untuk hoop 4x4 dan satu lagi saiz hoop besar dari 4x4.

DarlingNinie.Embroidery
https://www.facebook.com/groups/874643802656385/

Saiz hoop 4x4

Saiz Hoop besar dari 4x4

6/10/16

TUTO PE7 - View Gambar Download.

Bagi yang bertanya "Bolehkah PE7 view gambar yang didownload free dari internet?"

Untuk lihat di FB PAGE : https://www.facebook.com/DN.Lovely.Embroidery/photos/?tab=album&album_id=1796713287231070

Sila klik gambar untuk besarkan






4/7/16

[Bergambar] Petua Anak Demam Panas

Sumber FB

1. Mandi dengan air suam
-Salah satu cara menurunkan panas adalah berendam atau mandi dengan air suam. Air suam membuatkan badan berasa lebih segar dan demam akan beransur hilang.
2. Tuam kepala dan badan anak
-Ambil tuala dan rendamkan ke dalam air, kemudian tuam ke seluruh badan anak anda terutam pada bahagian kepala serta di bahagian pelipat seperti ketiak, celah peha dan celah kaki
3 Beri makanan mudah hadam
-Pastikan perut anak tidak kosong. Masakkan bubur atau makanan lembut yang tidak menyakitkan tekaknya. Jika tidak makan, badan anak tidak cukup tenaga untuk melawan penyakit.
4. Beri anak minum banyak air
-Beri anak air masak secukupnya. Ketika demam, suhu badan yang meningkat menyebabkan badannya kekeringan atau dehidrasi. Badan yang kekeringan air akan melambatkan proses penyembuhan.
5. Pakaikan anak dengan pakaian yang nipis.
Ketika anak demam, pakaikan mereka pakaian yang nipis dan selesa. Jangan selimutkan anak anda kerana iaya akan meningkatkan suhu badan. Letakkan anak di bilik yang suhunya lebih sejuk.
6. Sentiasa berada di sisi anak
-Anak yang tidak sihat memerlukan perhatian yang lebih daripada ibu bapa. Tanyakan keperluannya, perasaannya, berbual-bual dengannya. Berilah semangat kepada anak untuk cepat-cepat sembuh.

4/6/16

Kriteria Fesyen Blogger Malaysia yang Sukses

Fesyen ialah istilah yang merujuk kepada gaya berpakaian,kosmetik, tingkah laku dan sebagainya yang menjadi kegemaran serta ikutan ramai dan berubah mengikut masa. Berfesyen pula ialah menunjukkan atau mengikut sesuatu fesyen (dalam cara berpakaian dan lain-lain).

Fesyen itu mempengaruhi gaya hidup dan memberikan kesan pada setiap peringkat kehidupan. Fesyen dikatakan adalah aliran yang lazim merebak pada masyarakat selari dengan sejarah dunia. Fesyen merupakan keinginan untuk perubahan, dan ini menjadikan ia sebahagian daripada asas kelengkapan kehidupan.


Have you ever considered yourself to be a fashion blogger? Jika di negara-negara Barat, penulisan blog berkisarkan fesyen dianggap sebagai kerjaya yang cukup glamour dan menguntungkan. Di Malaysia sendiri, semakin ramai rakan-rakan blogger yang kini menulis mengenai fesyen dan mempunyai jumlah pengikut yang cukup ramai.

Bukan sekadar blogger, mereka-mereka ini juga turut dikenali sebagai trend setters dan juga media influencers. Soalan pertama, adakah susah untuk menulis mengenai fesyen? Dan soalan yang kedua, apakah kriteria utama yang perlu ada untuk menjadikan anda seorang fesyen blogger Malaysia yang sukses?

Well, jika anda ingin memulakan kerjaya sebagai seorang fesyen blogger yang dikenali di Malaysia, berikut merupakan beberapa krieria yang wajib anda tahu;


1. Pertama sekali, anda harus mempunyai pengetahuan yang meluas mengenai dunia fesyen. Apa trend-trend fesyen yang terkini, apa fesyen yang tidak sesuai untuk digayakan, atau erti kata lain, anda harus menjadi seorang ‘fasion expert’.

2. Kedua, anda juga haruslah mempunyai minat yang mendalam mengenai bidang fesyen. Sukar untuk anda menulis bahan bacaan yang berkualiti jika anda tidak mempunyai minat atau ‘passion’.

3. Anda juga haruslah menjadi seorang trend setter dan berani bereksperimen trend-trend fesyen yang terbaru.

4. Rajinkan diri untuk membuat kajian dan libatkan diri anda dengan mereka-mereka yang berada dalam industri fesyen. Get exposure!

4/4/16

Kat Mana Nak Beli Dies Untuk Mesin Big Shoot?

Terima kasih kepada anda yang sudi menjengah ke blog kecil Ninie sehingga hari ini… Walaupun hanya sekadar lalu sahaja…Orang cakap apa tu? Jeling² gitu…. Maaf juga kepada komen² yang tak sempat Ninie nak balas.

Tertarik dengan salah satu komen di entry Big Shot & Dies For Craft (Tinggal Kenangan). Dimana nak beli dies untuk mesin big shoot tersebut.

Kepada yang mencari tu boleh rajin²kan diri anda masuk ke Facebook berikut ye… (Sekadar yang Ninie tahu…Harap dapat membantu). Sila search nama² mereka ini :

LAZY BEE
DINAR RANI
NJ BUTTON BADGE
ARIENA JAMAL
NGU SIEW SEE
JEMARI SAL
PUTERI JUE
SUS n d FELT

Selain itu boleh juga search group : BIG SHOOT GROUP dan SIZZIX DIE-CUTS. Jadi anda boleh mencarinya di situ sambal mendapat rakan-rakan baru.

Happy Crafting & Happy Sewing!

3/18/16

SAJOK UNTUK PUANG & ORANG LLAKI



Duk membaca whatsapp... Tertarik pula dengan satu post rakan di dalamnya....

SAJOK UNTUK PUANG..... 
(Hebatnya Perempuan)
oleh : UAI

Ooooo orang puang.....
mung bangung pagi ,
mung gerok suami ,
mung ajok suami berjemooh ,
mung jd makmung ,
mung masok ,
mung gosok baju suami ,
mung sedie kasut stokeng untuk suami ,
mung kuca tea ,
mung ato suami ke pitu pago ,
mung cium tangang ye.....
mung mitok maah.....

mung dok rehak.....
mung basoh baju pulok ,
mung pon lipak baju ,
mung kene tunggu van ikang pulok ,
mung beli laok maok ,
mung masok pulok ,
mung siang ikang ,
mung potong sayor ,
mung ggoreng.....
mung letih.....

mung dok rehak..... tengohari ,
anok anok balik ,
anok tu lepo beg ngate ,
mung sabo ,
anok tu wak bising ,
mung redho ,
anok tu wak hhanya ,
mung senyum ,
anok tu nangih ,
mung tetak manih..... 
mung taboh.....
mung dok rehak g.....
mung hidang makang tengohari ke anok ,
mung tukang suap , mung tukang basuh ,
mung tukang lap , mung tukang kemah..... 

sapa petang..... mung dok rehak.....
suami pulok balek ,
mung belari cium tangang ye ,
mung mitok maah ,
mung hidang ke dye minung petang,
mung bagi senyumang ke ye ,
mung hiborkang ati ye.....
mung letih..... mung nyando tepi meseng nyo.....

garib tibe ,
mung ajok suami g ddengo kuliah ,
mung sedie juboh suami ,
mung sarong ppioh suami,
mung hiborkang lagi , lagi dan lagi.....

malang tibe ,
mung jd permaysuri ,
mung bahagiakan suami ,
mung jd bidadari..... dengan jalan ninglah mung akang dapak syurge..... Aaaaaamiin..... *.....Hebak.....!!!!! mung orang ppuang.....*๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

SAJOK UNTUK ORANG LLAKI LOK..... 
(Mung laki dengor.....)

Ooooo pare tok llaki.....
mung gi kije.....
Naik kete sorang2.....
Bini gi kija.....
Usung ank pak 5 org ata moh ngasuh.....
Mu blik rumoh..... Dok depang meje.....
Mesti mkang kene sedia, Abih sndawe mung tgk tb plok.....
Bini blik kije..... ambil ank Masok makanang Basuh sidai kaing Anok nangih.....
Bini mung hungga ccare.....

Lpas ngorik.....
Bini ajor ank mayang n ngaji.....
Mung kate ajor ah..... Nok tgk brite?
Mung bli rokok..... Harge naik dok ape Bini nok bli lecu sputung mmikir lame.....
Pitih gaji bini pung..... Mung hok ambil blke..... Sbb gji mung dok cukup nok tanggung kluarge..... Tu pung Mung dok pernh cakap trime kasih.....!!!!! Walaupung sekali..

Mung gi kije..... Bini pung gi kije.....
Mung blik rumh n rehak.....
Bini mung blik n kije.....
Dari hal dunia anok2 Sapa hal akhirat....
Sokmo bini care Agok2 mung dapat syurge dok.... ?????
Usoh nok buak mikir2 arrrr..... Bantu gak bini mung tu..... Siang sikek ke dia..... Baru dua2 buleh masuk syurge..... ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘ Aaaaaamiin Ya Allah


3/9/16

Panduan Solat Gerhana

9 Mac 2016 / Rabu bersamaan 29 Jumadal Ula 1437H akan berlakunya peristiwa fenomena Gerhana Matahari Separa yang akan dapat disaksikan diseluruh negara bermula jam 07:25 pagi sehingga jam 9:30 pagi




๐ŸŒSOLAT SUNAT GERHANA๐ŸŒ

Gerhana matahari dipanggil KUSUF. Gerhana bulan pulak dipanggil KHUSUF. Ada beza. Jgn confuse!

WHAT is solat gerhana❓
Ia adalah solat SUNAT yg dilakukan ketika berlakunya gerhana (bulan atau matahari)

WHY kena solat gerhana❓
Gerhana adalah perkara hebat yang berlaku di langit sana. Perkara luar biasa ini adalah tanda kehebatan Allah. Sebagai merasakan kita ni hambaNya yg lemah, maka kita pun solat gerhana.... (dengan rasa gerun pada kekuasaan Allah)

WHEN nak solat gerhana❓
Ketika exsctly berlakunya gerhana. Bukan sebelum atau selepas.

WHO yang patut solat gerhana❓
Kitalah. Org Islam. Laki pompuan, tua muda, kaya miskin... semua. Walaupun tak wajib, tapi rugi tak buat. Ala aqal marrah wahidah faqad fil hayah (At least once a life)

WHERE nak buat solat gerhana❓
Anywhere. Rumah, tanah lapang, atau masjid.

HOW nak solat gerhana❓

1. Niat : sahaja aku solat sunat gerhana (matahari @ bulan), 2 rakaat (makmum @ imam @ sendiri) kerana Allah Taala.

ุฃُุตَู„ِّู‰ ุณُู†َّุฉَ ุงู„ูƒُุณُูˆْูِ ุฑَูƒْุนَุชَูŠْู†ِ ู„ِู„َّู‡ِ ุชَุนَุงู„َู‰Yang bermaksud : Sahaja aku solat sunat gerhana matahari dua rakaat kerana Allah Taala
2. Baca Al- Fatihah kali pertama dan surah yg panjang.
3. Rukuk yg panjang dan lama.
4. Berdiri semula dan baca Al-Fatihah kali kedua serta surah yg panjang tapi pendek dari surah pertama.
5. Rukuk panjang dan lama.
6. Iktidal panjang dan lama.
7. Sujud panjang dan lama.
8. Duduk antara 2 sujud panjang dan lama.
9. Sujud panjang dan lama
10. Berdiri tegak. Baca Al-Fatihah kali ke-3 dan surah yg panjang.
11. Rukuk panjang dan lama.
12. Berdiri semula. Baca Al-Fatihah kali ke-4 dan surah yang panjang.
13. Rukuk panjang dan lama.
14. Iktidal panjang dan lama.
15. Sujud panjang dan lama.
16. Duduk antara 2 sujud panjang dan lama.
17. Sujud panjang dan lama.
18. Tahiyat akhir panjang dan lama.
19. Bagi salam
20. Dengar 2 khutbah.

๐Ÿ‘†๐Ÿปkhutbah selepas solat bukan sebelum.
๐Ÿ‘†๐ŸปTakde takbir mcm raya.
๐Ÿ‘†๐ŸปKhutbah tak wajib dengar. Tapi dengar je la. Bukan selalu pun kan...๐Ÿ˜…
๐Ÿ‘†๐ŸปNabi solat gerhana memang lama sikit. Masa nabi bagi salam, gerhana dah habis. Maknanya agak lama la jugak. Tapi takpe. Pahala besar menanti.
๐Ÿ‘†๐ŸปPada hari gerhana, kena banyakkan sedekah, bertakbir dan berdoa sambil menginsafi kekuasaan Allah.

Selamat menunaikan solat gerhana.๐Ÿ•‹

๐Ÿ“Disediakan oleh:
Ustaz Halim Hafidz (UHH) AKA

2/16/16

Tutorial Masak Nasi Putih

Tutorial oleh : Noorastella Muhamma.
16/02/2016.

Sumber FB GROUP : Masak apa hari ni... (MAHN)

Tutorial masak nasi putih yg mudah. Nasi gebu berderai sebiji-biji, nasi tahan lama dan nasi yg terhasil sedap dan wangi.


Cara²nya :

Bismillah. Kita mulakan dgn periuk nasi itu sendiri. Utk mendapatkan nasi yg tahan lama/tidak cepat basi, isikan air di dlm periuk sehingga penuh. Kemudian masak di atas dapur gas sehingga air mendidih. Inilah petua utk nasi yg tahan lama. Sy suka masukkan beberapa helai daun pandan ketika proses ini. Dapur akan wangi semerbak. Proses masak air sehingga mendidih di dlm periuk nasi ini tidak perlu anda lakukan setiap kali hendak masak nasi. Memadai melakukankannya sekali dlm sebulan. Atau ketika anda ada majlis atau kenduri sahaja.


Sesudah air mendidih, buang air panas tersebut di dalam sinki. Selain kita akan mendapat nasi yg tidak cepat basi, kita juga akan mendapat saluran sinki yg bebas dr kotoran degil seperti minyak tepu yg terhasil dr minyak masak kegunaan harian serta lemak minyak dr ayam dan daging. Kebaikan 2 dlm 1.

Lap kering periuk nasi tersebut dan isikan dgn kuantiti beras yg ingin di masak. Dlm gmbr ini, sy masukkan 6 mangkuk beras biasa. Berat semangkuk beras adalah 500 gram. Maknanya sy masak sekaligus 3 kilo beras. Pastikan periuk anda mampu menampung jumlah beras yg ingin anda masak.


Basuh bersih-bersih beras yg hendak di masak. Di sini saya TIDAK MENGGUNAKAN TERM 'cuci beras jgn lebih dari 3 kali sebab nnt vitamin/zat beras akan kurang/hilang'. A big no! Beras kena cuci bersih dan berkali-kali sampai air basuhan betul-betul jernih dan semua kekotoran/kutu hilang. Bagi kita yg beragama ISLAM, selawat lah byk-byk ketika dlm proses membasuh beras ini. InsyAllah hasilnya akan baik-baik saja.

Setelah siap basuh bersih beras, teknik mengukur sukatan air yg paling MUJARAB adalah dgn menggunakan JARI TENGAH. Masak lah berapa byk beras pun, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg sekaligus. Tekniknya TETAP SAMA. Ukur menggunakan jari tengah. Tidak perlu ukur beras di bawah dasar periuk, cuma ukur ketinggian air sahaja. Sblm ukur air, pastikan ratakan dahulu permukaan beras.


Kaji beras yg anda gunakan. Beras yg biasa (tidak keras tidak lembik), sukatan air betul-betul di tengah garisan jari tengah. Macam dlm gambar ini, sy guna beras biasa. Beras yg perlu guna byk air, sukatan air guna garisan atas jari tengah. Dan beras yg jenis lembut, kurangkan penggunaan air. Gunakan garisan bawah jari tengah. Kawan2 boleh rujuk gambar jari tengah yg sy ikat gunakan getah utk memudahkan kawan2 faham sukatan air beras.


Saya gunakan beras biasa. Sukatan air betul2 di tengah garisan jari tengah.



Bila sukatan air sudah sesuai dgn kuantiti beras yg hendak di masak, masukkan sedikit garam. Bagi jumlah beras 3 kilo yg sy masak, sy masukkan 2 sudu teh garam. Kemudian ratakan. Garam ini bertujuan agar nasi yg masak menjadi tahan lama, sedap dan kenyal.


Kemudian masukkan beberapa helai daun pandan utk aroma nasi yg wangi dan menyelerakan


Bila nasi sudah masak (suis periuk nasi telah naik), kais-kaiskan nasi supaya nasi masak secara rata. Wap yg terkumpul akan keluar dan nasi tidak akan lembab. Inilah petua menghasilkan nasi yg cantik dan tidak cepat basi. Mengikut periuk nasi yg sy gunakan, sekali masak muat utk 3 kg dan mengambil masa 1 jam. Selamat mencuba.

Bawalah ilmu ini ke mana2 majlis merewang. Dan masaklah dgn penuh keyakinan.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...