Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

3/7/15

TUTORIAL : Cara Ubah Fail Format PES Ke Format JEF Guna PE7

Ada yang bertanya pada saya berkenaan software PE7 samada boleh digunapakai untuk mesin jahit jenama/model lain selain daripada brother?

Jikalau sebelum ini saya katakan tidak... Namun setelah saya sendiri 'mengodek²' rupa²nya boleh... Dan ada seorang customer yang beli pun kata memang boleh tapi ada caranya ye...

Sebelum itu... Ini format fail yang boleh digunakan dengan PE 7 ini...

Tajima (.dst)
Melco (.exp)
Pfaff (.pcs)
Husqvama/Viking (.hus)
Husqvama/Viking (.vip)
Husqvama/Viking (.shv)
Janome (.jef)
Janome (.sew)
Singer (.csd)
Singer (.xxx)

Dalam banyak² senarai tu yang saya faham cuma mesin jahit Janome je sebab kebanyakkan yang tanya saya samada PE7 ni boleh tak guna untuk format .jef? Jadi jawapannya boleh ye.... Dah siap editing sila ikut cara² yang ditunjukkan di bawah ye....



PE7 bila kita save automatik akan simpan fail/gambar/design yang kita telah edit itu ke dalam format .Pes  . Jadinya nak tukar ke format lain agar sesuai dengan mesin jahit anda... Sila ikuti step by step tutorial bergambar di bawah. In Sha Allah boleh... Selamat mencuba...
(FILE -> EXPORT->FILE NAME -> SAVE)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...