Pokok Terung Pipit ni sekarang payah nak jumpa kan? Duduk kat bandar lagilah....(xpe kat pasar tani selalu ade nih)
Ninie suka sangat ngan buah terung pipit ni. Comel je bentuknya... bulat² gitu... Masa kecil² dulu buah ni la jadi sasaran main lastik² / tembak² ngan kawan (x padan ngan pompuan wink3). Pokok ni rasanya jenis tumbuh sendiri. (Ke ada biji benih dijual kat pasaran... Ninie x pernah jumpa lak.) Kat rumah Ninie ni selalu nampak anak pokok terung pipit ni tapi x sempat sampai tahap berbuah sbb selalu kena mesin dengan AbangSayang... Kekadang tu Ninie siap amik anak pokok ni alih tempat lain. Kira tanam semula la sebab nak kan buah dia tu. tapi selalunya daun dengan bunga pokok ni mesti kena makan dengan semut...Sob3 (itulah... tuannya malas nak sembur racun perosak punya pasal le nih). Sedap buah terung pipit nih lebih² lagi masak sambal ulam petai ataupun masak tempoyak sayur pucuk ubi... aduhai... terliur lah pulak...(nak gi tengok pokok nih... bilalah nak berbuah.... wink3)
Terung pipit atau juga dikenali sebagai terung rembang (rimbang dalam bahasa Minang), atau terung manggul adalah sejenis ulam yang terdapat di hutan ASEAN. Nama botani terung ini adalah Solanum tarvum.
Khasiat
Secara saintifik
Dalam tiap 100 g bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 89 g, protein 2 g, lemak 0.1 g, karbohidrat 8 g, serat 1.0 g, kalsium 50 mg, fosforus 30 mg, ferum 2 mg, vitamin A 750 I.U., vitamin B1 0.08 mg, vitamin C 80 mg.
Secara tradisi
Buahnya mengandungi banyak khasiat. Antaranya dengan meminum air rebusan buah ini dapat meredakan kesakitan akibat sakit perut yang berterusan. Selain itu akarnya pula dapat mengubati retak kulit pada kaki.
Batangnya berkayu liat, mempunyai dahan banyak dan berduri. Daunnya berpasangan dan mudah, bergaris bentuk bujur dan terdapat juga duri pada urat daunnya. Bunganya berjambak-jambak di hujung atau terminal ranting, berwarna putih.
Penggunaan
Pokok terung pipit mempunyai potensi bagi membersihkan kawasan tercemar kerana ia mampu menyerap logam berat dari tanah. Bagaimanapun, pokok yang ditanam bagi tujuan ini tidak sesuai digunakan sebagai sumber makanan bagi mengelak keracunan kepada manusia yang memakannya.
Sesetengah jenis pokok terung pipit (dari Mexico) mengandungi alkaloid glycosilated yang boleh digunakan bagi menghasilkan hormon steroid (Lewis et al., 1970; Maità et al., 1979), menjadikan spesies ini penting dari segi ekonomi., Selain itu setengah jenis terung pipit yang putik boleh menyebabkan gejala neurologikal dan sakit perut (“gastrointestinal” berpunca dari solanaceous steroidal glycoalkaloids (SGAs).
Khasiat Terung Pipit
Merupakan tumbuhan liar di Malaysia dan di negara-negara tropika.Biasanya dimakan secara mentah ataupun dicelur untuk dijadikan ulam. Dikenali sebagai Solanum torvum ,dalam nama sainsnya.
Daripada kajian, terung ini mengandungi 2% protein, 0.1% lemak, 7.9% karbohidrat serta mengandungi fosforus, sedikit zat besi, banyak vitamin A dan C dan sedikit vitamin BI.Terung ini juga mengandungi alkoloid jenis steroid yang dikenali sebagai soladin dengan kandungan sebanyak 0.84%.
Buah ini mengandungi banyak khasiat. Antaranya dengan meminum air rebusan buah ini dapat meredakan kesakitan akibat sakit perut yang berterusan.Selain itu akarnya pula dapat mengubati retak kulit pada kaki.
Sumber : WIKIPEDIA
Bawa 3 Cilik Ke Pusat Sains Negara
-
*Ahad, 24/07/2022*
*Pusat Sains Negara*
Dah berapa kali Ayah suarakan nak bawa Khayra, Khaliq dan Khabir ke Pusat
Sains Negara... Ha, tau² dah sampai har...
2 years ago
0 comments:
Post a Comment