Sambal ni resepi dari Mak Ninie. Mak cakap dia dapat resepi ni dari arwah Atuk (nenek) sebelah ayah... Agaknya resepi turun temurun kot. Wink3... Ayah suka sangat makan sambal @ masakan yang menggunakan cili kampung/padi ni. Cili kering@ lada kering (merah) ayah tak berapa suka. Tapi My Hubby minat sangat masak2 guna lada kering ni. Dulu tiap2 minggu wajib ada sambal 'tutuk' ni mak buat. Sekarang ni pun, bila ambil anak kat rumah mak, intai2 dalam tudung saji, selalu ada. Namapun kegemaran ayah... Turun pula kat Ninie...
Sambal ni sedap sangat jika dimakan bersama masakan kari, sayur air, masak lemak putih. Ikutlah apa2pun. Bagi Ninie semua sedap...
Resepi :-
Bahan-Bahannya :
Ikan Bilis
Lada Kecil / Cili Api/Padi/Kampung (mana2 jenis yang disukai)
Bawang kecil / Bawang goreng segera (Kalau malas nak mayang dan goreng)
Sedikit garam dan serbuk perasa
Minyak untuk menggoreng
Contohnya Gambar kat bawah ni :
2nd Step :
Panaskan minyak (agak2 la untuk menggoreng)
1) Gorengkan ikan bilis hingga garing
2) Gorengkan bawang merah yang telah dimayang (Kalau malas boleh gantikan dengan bawang goreng segera je)
3) Gorengkan lada kecil. Agak2 masak sahaja. Juga boleh jika tidak mahu menggorengnya iaitu guna mentah2-ikut suka...
(nota : letakkan lada kecil dalam minyak yang panas dan terus tutupkan kuali cepat sebab lada ni akan meletup)
Gambar bahan2 yang telahpun digoreng :
3rd Step :
Masukkan semua bahan yang telah digoreng tadi bersama garam dan serbuk perasa (agak2 je) ke dalam 'blender' kering (bukan 'blend' basah yang besar tu). Kisarkan hingga hancur/sebati. Ikut citarasa nak hasil 'blend' kasar @ halus. Jika tiada 'blender' boleh juga menggunakan cara tradisional iaiu menggunakan LESUNG BATU...
Hasilnya :
Bawa 3 Cilik Ke Pusat Sains Negara
-
*Ahad, 24/07/2022*
*Pusat Sains Negara*
Dah berapa kali Ayah suarakan nak bawa Khayra, Khaliq dan Khabir ke Pusat
Sains Negara... Ha, tau² dah sampai har...
2 years ago
0 comments:
Post a Comment