Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

10/7/16

TUTO PE9 - Guna gambar google (OUTLINE)

Saya ajar cara mudah bagi saya nak editing gambar ye... Saya sarankan guna gambar yang tak terlalu berat nak di edit bagi newbie macam saya ni. Saya guna paint.net sahaja. Tidak menggunakan aplikasi canggih lainnya..... Bagi saya ianya mudah dan paint.net boleh di download secara percuma (Sila google untuk dapatkan linknya) @ klik : http://download.cnet.com/Paint-NET/3000-2192_4-10338146.html

1. Pilih gambar dari google. Nak senang cari gambar 'outline' nya tak putus ye... Save gambar tersebut. Contoh saya bagi/nak edit gambar cupcake.

2. Gambar yang saya pilih tadi saya edit dahulu di paint.net warnakan semuanya dan save.

3. Ni rupa gambar yang saya nak ye.....

4. Buka PE9 (akan terbuka layout and editing) paparan sepertimana gambar. klik CANCEL ye....

5. Sila rujuk gambar ye... Klik IMAGE-OPEN-FROM FILE. Pilih gambar yang dikehendaki tadi

6. Gambar Cupcake tu besar hingga keluar kotak edit... Tak mengapa... Ke step seterusnya

7. Sekarang ambil/klik AUTO PUNCH (Gambar buah epal merah tu)

8. Klik NEXT (saya nak pic cupcake tu semua. Anda boleh pilih bentuk lai ye...try and error)

9. Kemudian akan keluar paparan warna di sebelah kanan. Yang bertanda pangkah tu maksudnya saya tak nak ye....

10. Ok... dah siap... Boleh resize ye...nampak kotak kat luar cupcake tu? just drag sahaja.

11. Warna tadi tak cantik pula di mata saya.... (pstt...Sedangkan masa menyulam nanti boleh je nak tukar warna benang pilihan sendiri kan)

1. lihat paparan kotak sebelah kiri, pilih bahagian mana yang nak ditukar warnanya tu. Pilihan warna pada no. 3 ye...

2. Paparan ni selalunya akan keluar bila kita klik mana² kotak di No. 1. Boleh pilh nak jahitan yang macamana. Saya nak semua full stich sebab asal auto punch ada yang satin stich

3. Untuk pilihan warna² cantik di mata anda

12. Done.... Dah boleh save as dan menyulam... (In sha Allah)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...