Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

9/21/14

Bila Hasil Kerja Diambil Orang


Wah tajuk macam tak boleh blah je kan....

Sebenarnya ini isu gambar... gambar apa tu? Kalau gambar dah masuk internet tu kira hak sesiapa sahajalah.... begitu?

Bagi sesetengah orang :
Perkara biasa je pun
Mungkin nampak remeh
Eleh... tak effect apa pun...
Yang diambil tu kan gambar aku....So ikut akulah...

Wahai sesetengah orang itu...
Sedarkah kamu bahawa gambar yang kamu ambil dan jadikan serta berbangga menjadikan ianya sebagai kamulah yang punya itu...
Orang yang mengambilnya adakalanya terpaksa bersusah payah nak ambil side 'angle' yang cantik
Orang yang mengambilnya mencari rezeki atas usahanya itu
Orang yang mengambilnya mempertaruhkan keselamatannya untuk itu

Entah... isu yang mungkin biasa² bagi sesetengah orang yang mungkin tak faham dan adakalanya juga isu besar bagi mereka yang terpaksa berpenat lelah, bersusah payah dsbnya...

Nak² pula bilamana gambar yang diambil itu telah diletak watermark tetap pandai diolah/ diedit/di crop untuk kepentingan  peribadi tanpa meletakkan kredit kepada si pengambilnya.... Itu yang kita tahu... yang kita tak tahu mungkin banyakkkk lagi...

Sedih? Ye... Ninie memang sedih bila hasil usaha Ninie itu digunakan oleh pihak² tertentu... Tak minta izin, diedit... dimuat naik kembali tanpa memberi kredit kepada si jurugambar,..

Nota Hati : Bersabarlah duhai hati...

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...