Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

1/1/13

TUTORIAL : 'Autoplay' Lagu Menggunakan Muzicons

Rentetan dari entry ini :
TUTORIAL : Pasang/Masukkan lagu dalam entry blog. Sila Klik SINI.

Ada juga yang bertanya bagaimana nak autoplay lagu... Jadi di sini tutorialnya. Diharapkan dapat menjawab persoalan yang diajukan oleh Nana.


1) Masih sama seperti Tutorial dahulu. Login ke File Hosting anda @ FileDEN. Klik File seperti anak panah di bawah...

2) Pilih lagu yang anda kehendaki dan 'right klik', ambil 'properties'

3) Klik pada URL (seperti dalam bulatan kuning) dan URL lagu tersebut akan keluar sepertimana yang ditunjukkan dalam bulatan merah jambu dibawah. COPY URL tersebut...

4) Buka web http://muzicons.com/
Kemudian 'paste' kan url anda tadi di ruangan 02. music 

5) Dah siap setting warna/icon/sepertimana yang anda kehendaki. Sila copy html-code sepertimana dalam bulatan hitam sepertimana gambar di bawah.

6) Kemudian Buka paparan blogger anda....
LAYOUT -> ADD GADJET -> HTML / JAVASCRIPT
*Copy kod anda tadi. Kemudian cari ayat sepertimana dalam kotak pink dibawah :
flashvars="&nomuz=muzicon%


7) Kemudian tambahkan autostart=1 sepertimana di dalam kotak biru dibawah.

8) Klik save dan buka blog anda... Ni bila Ninie masukkan dalam blog Ninie. Sepertimana paparan dibawah ini. Sekarang ni dah tak ada. Cuma untuk buat tutorial ini sahaja.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...