Putera & Puteri-Puteri Mama

"Diam Bukan Tanda Setuju. Marah Bukan Tanda Benci. Senyum Bukan Tanda Gembira. Tertawa Bukan Tanda Sedang Bahagia. Muram Bukan Tanda Berduka. Menangis Bukan Tanda Merana. Kadangkala Perasaan Sukar Untuk Diungkapkan. Apakah Yang Diimpikan Bisa Menjadi Kenyataan. Aku Cuma Ingin Bahagia Dalam Kehidupan Dunia & Akhirat Bersama Insan Tersayang. Ya Allah, Tabahkanlah Hatiku, Kuatkanlah Imanku, Tunjukkanlah HidayahMu, Sinarilah Jalan Yang Bakal Ku Lalui Dengan Nur & RahmatMu, Bimbingilah Aku Ke Jalan Yang Di Redhai OlehMu"

Tq So Much Dear...

Tinggalkan Jejak Anda Disini. Insya'Allah Ninie Datang Ziarah Nanti Ye...

Segala yang terkandung di dalam blog ini adalah untuk peringatan dan rujukan Ninie untuk masa sekarang dan juga hadapan. Almaklumlah... ada masanya kita terlupa dan ini adalah medium untuk mengigatkan diri ini kembali. Info kebanyakkannya adalah dari 'search engine' dan di satukan sekali dalam entry jika ianya berkaitan. Mohon maklumkan pada Ninie jika ada diantaranya adalah ‘tulen’ milik anda untuk diberi 'kredit'.... Alhamdulillah jika ada info² disini dapat memberikan manafaat buat anda yang berkunjung di sini.

7/10/15

Cara Buat Kelongsong/Sarung Ketupat Daun Kelapa

Teringat masa kecil² dulu selalunya Mak & Ayah  Ninie akan buat ketupat nasi guna daun kelapa muda (maksud Ninie kelongsong/sarungnya). Mula² tengok²kan aja... Tetapi keinginan nak tahu cara buat itu memuncak. Jadi, minta  tolong Mak & Ayah ajarkan. Pada mula² nak buat tu memang tahan telinga juga kena bebel sebab sekejap² kang barai... Pergh.... Mula² ingatkan senang je sebab tengok Mak & Ayah buat laju je.... Ninie selalu ambil part ketatkan sarung ketupat je masa tu.

Bila belajar menganyam ketupat ni, rupanya agak rumit juga... Tak kena cara pegang, barai... Tak kena cara selang seli, tak jadi...sudahnya barai balik...kikiki... bersimpang siur tangan rasanya waktu itu. Tapi... 'dont give up!'. Akhirnya Ninie berjaya walaupun sekadar ketupat sate je dah bangga kembang² hidung gitu. Wakakaka....

Sekarang ni zaman dah moden, daun kelapa pun payah nak dapat... Mak Ninie lebih suka guna nasi impit segera je. Senang katanya... Tapi Alhamdulillah cara² nak buat ketupat masih lagi Ninie boleh adaptasi...kikiki... kiranya masih ingat lagi dan belum lupalah....

Kemudian selalu juga tolong Mak masukkan beras dalam sarung ketupat ni... Kurang beras, hasilnya nasi jadi lembik... Lebih sangat, jadi keras. Jadi kenalah pandai nak agak² waktu masukkan beras tu. Selalunya Mak lah yang akan bahagian semakan kekemasan. Oh ye... pastikan beras tu sudah dibasuh terlebih dahulu dan ditoskan ye.... Anggaran beras dalam kelongsong selalunya separuh dari kelongsong...Senang je....

Tapi Ninie reti ketupat sate dan bawang je... Yang lain² tak ingat lah... Mau godek² boleh la kut...hihihi...

Ha... Ini Ninie google dan terjumpa cara² menganyam ketupat bergambar... Tak faham? Kena cari tok guru lah kalau macam tu.... Nak video? Haaaaaa tengok di YouTube ye....




1 comments:

Embroidery Machine Price said...

The article is very fruitful for everyone. And help to boost the thoughts.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...