16/02/2016.
Sumber FB GROUP : Masak apa hari ni... (MAHN)
Tutorial masak nasi putih yg mudah. Nasi gebu berderai sebiji-biji, nasi tahan lama dan nasi yg terhasil sedap dan wangi.
Cara²nya :
Lap kering periuk nasi tersebut dan isikan dgn kuantiti beras yg ingin di masak. Dlm gmbr ini, sy masukkan 6 mangkuk beras biasa. Berat semangkuk beras adalah 500 gram. Maknanya sy masak sekaligus 3 kilo beras. Pastikan periuk anda mampu menampung jumlah beras yg ingin anda masak.
Basuh bersih-bersih beras yg hendak di masak. Di sini saya TIDAK MENGGUNAKAN TERM 'cuci beras jgn lebih dari 3 kali sebab nnt vitamin/zat beras akan kurang/hilang'. A big no! Beras kena cuci bersih dan berkali-kali sampai air basuhan betul-betul jernih dan semua kekotoran/kutu hilang. Bagi kita yg beragama ISLAM, selawat lah byk-byk ketika dlm proses membasuh beras ini. InsyAllah hasilnya akan baik-baik saja.
Setelah siap basuh bersih beras, teknik mengukur sukatan air yg paling MUJARAB adalah dgn menggunakan JARI TENGAH. Masak lah berapa byk beras pun, 1 kg, 3 kg, 5 kg, 10 kg sekaligus. Tekniknya TETAP SAMA. Ukur menggunakan jari tengah. Tidak perlu ukur beras di bawah dasar periuk, cuma ukur ketinggian air sahaja. Sblm ukur air, pastikan ratakan dahulu permukaan beras.
Kaji beras yg anda gunakan. Beras yg biasa (tidak keras tidak lembik), sukatan air betul-betul di tengah garisan jari tengah. Macam dlm gambar ini, sy guna beras biasa. Beras yg perlu guna byk air, sukatan air guna garisan atas jari tengah. Dan beras yg jenis lembut, kurangkan penggunaan air. Gunakan garisan bawah jari tengah. Kawan2 boleh rujuk gambar jari tengah yg sy ikat gunakan getah utk memudahkan kawan2 faham sukatan air beras.
Saya gunakan beras biasa. Sukatan air betul2 di tengah garisan jari tengah.
Bila sukatan air sudah sesuai dgn kuantiti beras yg hendak di masak, masukkan sedikit garam. Bagi jumlah beras 3 kilo yg sy masak, sy masukkan 2 sudu teh garam. Kemudian ratakan. Garam ini bertujuan agar nasi yg masak menjadi tahan lama, sedap dan kenyal.
Kemudian masukkan beberapa helai daun pandan utk aroma nasi yg wangi dan menyelerakan
Bila nasi sudah masak (suis periuk nasi telah naik), kais-kaiskan nasi supaya nasi masak secara rata. Wap yg terkumpul akan keluar dan nasi tidak akan lembab. Inilah petua menghasilkan nasi yg cantik dan tidak cepat basi. Mengikut periuk nasi yg sy gunakan, sekali masak muat utk 3 kg dan mengambil masa 1 jam. Selamat mencuba.
Bawalah ilmu ini ke mana2 majlis merewang. Dan masaklah dgn penuh keyakinan.
1 comments:
Tenkiu repost tutorial noorastella ni!! :D :D :D
Tadi siang ada nampak kat feed fb pastu dah tak jumpa. dah berakar menggugel akhirnya jumpa kat sini. tq tq tq!! :D
Post a Comment